伊莉討論區

標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅行程+手信+退稅方法(全卷完超多相) [打印本頁]

作者: dusty01    時間: 2012-11-4 12:13 AM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅行程+手信+退稅方法(全卷完超多相)

今次我們韓國之旅一行九人,其中三人會早兩日出發,其中有幾個團友係未去過韓國,我本身就在十年前跟團去過一次,今次行程在半年前已搵定資料,其中食的行程最煩,不段去更改,因要遷就各團有的口味,但最後都計劃好曬。

今次我們搵了龍祥旅行社買5日4夜Package,搭韓亞零晨機,住新村高爺酒店,價錢係$3900一個人已連稅,這旅行社係即時就知道有否機位,過幾日就俾曬錢落實。

成員:我兩公婆、師兄、MeiMei、烏蠅同女友Venus 、啊文兩公婆及細佬

Day1 : 香港機場00:35 > 05:00首爾機場  >  新村高爺會館 > 河東館牛骨湯早餐 > 惠化站大學路 > 三層肉.COM午餐 >清溪川 >東大門 > 鷺梁津水產市場晚餐 > 彩雲咖啡廳 > 新村高爺會館

Day2 : 土俗村早餐 > 北村韓屋
>三清洞手撕麵午餐 >三清洞附近遊覽 > 首爾站LotteDuty Free>梨大>新村咪咪漁業晚餐>新村>布帳馬車宵夜 > 新村高爺會館

Day3: ISAAC芝士麵包早餐 > 梨花園女子大學 > 梨花園 > 新村站著吃牛小排午餐 > 新村八色五花肉 >弘大3D館 > 弘大 > 樂天超市 > 陳玉華雞鍋店晚餐>東大門 > 新村高爺會館

Day4:
海苔飯捲早餐 > 龍山KTX站 > 井邑火車站 > 轉171巴士 >內藏山 >井邑午餐 > 景褔宮燒肉店晚餐> 明洞 > 布帳馬車宵夜 > 新村高爺會館

Day5 : 南大門韓奶奶手打麵早餐 > 廣藏市場午餐 >
首爾塔下午茶 > 新村 > 機場回程19:45

以下係今年既紅葉開放預測期,但唔知準唔準的,因天氣係會改變,只是俾大家參考下.

韓國秋色迷人,紅、黃、綠的楓葉,浪漫醉人,今年的賞楓期預計10月中旬開始,從北邊的雪嶽山作起點,伸展至各秀麗山川,請見以下列預測楓葉開放期以作參考。更新資料將於9月中旬由韓國天氣預報網站發佈

今次韓國資料用了大半年,亦係我用了最多時間去搜集既一次

資料同COUPON都有成幾十頁架!

廣藏市場COUPON最正

作者: dusty01    時間: 2012-11-4 12:14 AM     標題: 韓國有用網頁

http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto <------韓國觀光官網

http://www.visitseoul.net/cb/index.do?_method=main <------韓國旅遊網

http://www.casaville-shinchon.co.kr/ <------新村高爺會館

http://www.korail.com/en/rv/ <------KTX火車預約及時間表

http://map.cn.konest.com/<------首爾地圖

http://map.cn.konest.com/ <------首爾中文地圖

http://www.seoulmetro.co.kr/station/eng/linemap.action?eng=Y <------首爾地鐵網

http://translate.reference.com/ <------韓文翻譯

http://www.sroaming.com/cn/main.asp <------租pocket wifi

http://www.airport.kr/airport/tr ... ;fake=1147932422659 <------仁川機場巴士

http://cn.konest.com/contents/coupon_list.html?cp=4#list <------韓國coupon
作者: megumi1    時間: 2012-11-4 05:08 AM

作者: duke888    時間: 2012-11-4 11:43 AM

真的很用心的在做功課! 很詳盡~
謝謝分享這麼多的韓國旅遊資訊!
作者: dusty01    時間: 2012-11-4 05:38 PM

今晚我們十點幾就到達機場喇,其他團友們都好準時到達喎!

然後我們去了J櫃位辦理登機手續,不過架機遲了20分鐘起飛!我早兩日飛既朋友就遲了一個鐘頭,睇黎韓亞都唔係好準時既航空公司

登機在19號閘口

還有成個鐘時間,好彩朋友帶了haagen-dazs 雪糕黎宵夜heehee

每個人有兩杯食,正啊

終於都等到登機喇

機倉都幾新淨,每個坐位都有獨立顯示屏,亦有很多新戲睇

韓國既空姐真有禮貌

呢款係韓國版可樂,不過味道就好淡

飛機餐有兩款選擇

牛肉意大利粉:d粉麻麻地

粥:好似潮州粥,不過d湯幾鮮

沙律

鑵頭桃蛋糕:不過d桃好難食!

食飽後,就把握時間訓覺,因為我們行程緊密

唔經唔覺就降落仁川機場,首先去拿行李先

然後去地下13號閘口,即63櫃檯拿POCKET WIFI,我們一早已網上預訂的,五日大概$42350won

款式係有兩種或以上,不過我呢款只能捱到5個小時,同埋可供三至四人用,我朋友租的那款較好(四方型),不過我們都有後備電池

租機還有兩樽提神飲品送架

搞好曬所有野,就去搭機鐵到弘大站,因我們怕塞車同價錢平過搭6002大巴一半的,大概四千幾won一個人

車箱既人極少,但過多幾個站就開始多喇

我們係咪好精神呢?因為有午睡嘛

剛好碰到日出,好靚

大概一小時就到達弘大站,然後轉一個站到新村

大多數站都能見到有公眾Locker租用的

我們在7號出口,不過這出口係有梯級的,其實大家可以用4號出口,因有電梯直達路面的,但就要過返馬路去7號出口

順著出口行一分鐘就到達新村高爺酒店,非常方便

酒店大門影落去的方向,即7號出口行過黎的景象

在酒店辦妥手續後,就出發去河東館牛骨湯食早餐

我們搭2號線到乙支路站5號出口,然後行過去大概十分鐘路程

早上七點鐘就開門做生意的

我們分別點了九碗牛肉湯,其中有內臟的係貴多二千won碗的,埋單$10萬2千won

醃泡菜、蘿蔔在韓國食店一定會免費提供俾客人的

醃泡菜、蘿蔔:這店的味道較酸,但口感一流,不過我唔多喜歡酸的!

呢款係牛肉湯飯

呢款係有內臟的牛肉湯:韓式牛骨湯不像港式的濃味,湯頭比較清,飲落會有淡淡既牛味,如果覺得太淡的話,可加點鹽、蔥花調味

食飽後就出發去惠化站大學路遊覽,我們先在2號線到東大門歷史文化公園站(205)轉4號線到惠化站(420)

見到上班一族的人群,所以被推撞係經常發生的!
作者: dusty01    時間: 2012-11-4 05:42 PM

不過我老婆想先買野,所以在4號出口出發,這條街亦很多野賣

這間護膚化妝品店在首爾很多分店的,但點解選擇惠化站這間?因為比較靜的分店係較多贈品送的

這款蘆薈GEL非常好用架,這店送既贈品亦係整個行程最多的一間

韓國人搬屋真係好方便,唔洗出動勞力搬行李架!

以下係大學路的路線圖,鳴謝網上朋友提供

大學路係好值得行的一個地方,因很多有特色的店及塗鴉

街邊有特色小食及時令生果賣

這隻貓很俏皮

這隻貓就好得戚!

這隻貓就好傻氣!

行行下見到蔬菜店,賣的菇類都幾平

非常有特色的牆上畫
作者: dusty01    時間: 2012-11-4 05:45 PM

韓國很多人都種柿樹,我都想偷採幾個試試

這個就係駱山公園,我們無入去裡面

這道門係超窄的,如果我唔縮起來的話,實入不到去

好多辣椒乾啊

你知道我很愛你嗎))))))))))))))))))

美國隊長聯盟,我同老婆都係成員之一黎架heehee

這店係理髮店,門口佈置得好特別

好大好大塊既楓葉

好多屎屎!

這店係食薄餅的店,有成二十幾人在排隊,還要個個都咁年青的,可惜我已有午餐的安排,等有機會試試

上午的行程順利完成

作者: dusty01    時間: 2012-11-4 05:49 PM

megumi1 發表於 2012-11-4 05:08 AM
thank you so much for the website, heading towards Korea soon.

謝謝你的觀看啊

作者: dusty01    時間: 2012-11-4 05:49 PM

duke888 發表於 2012-11-4 11:43 AM
真的很用心的在做功課! 很詳盡~

能幫助到大家就好了,謝謝你觀看見
作者: dusty01    時間: 2012-11-6 04:55 PM     標題: RE: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day1(PART2超多相)

行了一個上午大家都肚餓了,我們午餐選擇去三層肉.COM

位置在惠化站四號出口,然後轉左向購物大街方向行,見到左邊第一個路口就轉入去,很容易就見到

我們十二點幾去到,點知舖頭竟未開門做生意,裡面一個人都無,咁只能等一陣啦,點知對面有個男人行過黎叫我們等一陣,他行開就打了個電話

然後就貼上這張紙,咁我們都安心些,起碼有個時間嘛,不過啊珠媽都好準時到達,我估可能住在附近

呢日午餐我們包了整個場黎食,感覺好好笑,因我耐不耐就會預到這情況,不過不得不佩服這個啊珠姐,因為剛開店得她一個人照顧我們,又要預備配菜及食物,但速度都幾快,可能知道我們已很餓!我們亦要鳴謝啊珠媽既體貼服務,一個人做咁多野亦面帶笑容,非常專業

以上係中文餐牌,選擇亦唔多,不過我們都係一心黎試下個豬肉

我們點了五花腩、三花腩、千花腩各兩份、蘑菇大全、另外還點了白飯X2、炒飯X1、泡菜麵X6,埋單$11萬won

泡菜:這店的味道就較辣,但就唔酸的

醃蘿蔔:切得很薄片,味道同潮式差唔多,唔錯

類似苟蒻的食物,口感同豆腐一樣

洋蔥及蒜頭

左邊我無試過,右邊就係鹽

豉油芥末、辣椒醬

蔬菜

以上係伴豬肉既配料

蘑菇大全:直菇賣相很像雞脾,但口感就爽得多,韓國金菇味道亦較濃的

千花腩:賣相好靚很雪花哈哈哈

啊珠媽用心地整理豬肉

五花腩、三花腩、豬肉

韓國食燒肉有樣好,永遠都有人服待,幫你整好曬,熟透時又會提醒你,不過好壞參半,我唔喜歡一次過放曬上去煎,因食唔切的話,d肉就容易過火而影響肉汁

終於等到豬肉變曬金黃色喇,各位我唔客氣喇

入鄉隨俗我當然要跟當地人既食法啦,總之乜都加些,特別要用菜包住黎食,這樣就無咁肥膩既感覺,豬肉係韓國人喜愛既烤肉之一,肉質亦較香港既好,豬既味道很香,口感有彈性,一點都唔粗糙架,但好奇特d肉一些紅酒味都無的!

泡菜麵:天氣凍凍地,個個都諗住叫個熱辣辣既湯麵黎食,點知黎既係冷麵,當堂果六個人都O曬咀,好唔好食只有他們知喇!嘻嘻

白飯:但唔知點解我今餐竟然點了白飯,因平時我都喜歡食麵的,可能我認為肉類配白飯係較夾的,加上韓國米係唔差的,飯粒很軟熟啊,正

炒飯:原來炒飯才是最有睇頭的,賣相及配料都很好,亦炒得夠勻稱,但碟飯比想象中大碟很多,還要用鐵板上,我們以為得一碗仔姐、一個女子點會食得曬!

所以每位分一些黎試,味道很唔錯,很像石窩飯

我們大戰過後

單據

食飽後,我們就出發去4號線421站東大門站8號出口

行了一陣綜合市場,附近藥房賣既肌肉鎮痛貼係最平的

之後慢遊清溪川某小段

沿路都見有本地人在跑步,如果要來回跑曬整條路,時間應該要幾耐下

如果夏天黎一定會感受到涼意,還可浸下腳玩玩

本地人亦喜歡坐在這溪邊聊天,我們沿路都見唔少,加上環境很清幽

之後行經一間店舖,竟見到占基利,好搞笑,到底係咪賣面具架?

然後班女人又要在商場裡面血拼了

而我就同師兄在商場出面坐著,飲下香蕉奶打發時間!

她們血拼到五點半才出黎,比原定集合時間遲了成大半個鐘,之後就急急腳在東大門歷史文化公園站搭4號線到首爾站(426),然後轉1號線到鷺梁津(136)站1號出口

1號出口過天橋

行到這裡就行落就到

由上層影落去就見到很多海鮮檔,前排主要賣活海鮮,後面就賣冰鮮既多,同埋後排既店會較早關門,我們六點幾到,後面有唔少都已關門了

不過前排海鮮店賣既海鮮品種都差唔多的

大家行這條海鮮路時要特別小心,因會有人突然走埋黎好似好心地幫你咁,其實他們係食店的人,想你買完海鮮就去幫襯他們的店,亦有些店不老實的,所以見到識講普通話的職員更加唔好放松下來,因價錢可能會相差一段距離,事前最好做定功課,免得遇上不快事情

我們睇了幾間海鮮檔,發覺這間世亞海鮮賣既種類較多,價錢亦公道,同埋啊珠媽係識講普通話的,其實黎之前我心目中已定了某些海鮮,分別係啜咀八爪魚、勁拆長腳蟹、極鮮活鮑魚刺身、拼命河豚鍋、海膽刺身、花枝刺身、海腸刺身、海菠蘿刺身、毛蟹、榮螺等等

啊珠媽話,靚仔你企定定聽我講,我既海鮮包你話正,唔靚就退貨喎!講到咁認真就格下價先,以下係我所知的價錢,季節性不同價錢亦有不同的

皇帝蟹:有分大中小價錢,係睇重量而定,1KG至1.5KG重量大概$2萬won1KG
2KG至3KG大概$2萬5won1KG
3KG以上就係$3萬5千won1KG(我們買了隻5.5重的,價錢係$15萬5千won)
松葉蟹:大概1.3KG要$4萬won(我們買了兩隻)
鮑魚:6隻$3萬won
活章魚:10隻2萬won
比目魚7萬won一條
總價錢係$35萬5千won(還送了些海菠蘿同海腸俾我們)

因我們成十個人,啊珠媽就應我既要求,揀了幾隻長腳蟹比較,我感覺她幾老實,點解咁講?因我睇住她會用手去捏下d蟹腳,睇下隻蟹肥唔肥、夠唔夠肉,因蟹由捕獲起到賣會慢慢變瘦,所以大隻就不代表好肉的,當然我亦會親自去捏下,最後啊珠媽話這隻包你話正!

到底5.5KG有幾大?你們看看就知道

呢幅由老婆捉住黎影會更表達得到,不過真係幾重架,我幾怕隻蟹會被我們玩到斷腳!

松葉蟹

隻蟹都好生猛

比目魚係韓國人最愛之一,不過我就很一般,因為係養殖既,加上價錢不平宜,本想揀鯛魚的,但更貴!

即場睇住職員處理條魚,以免被掉包,師父唔洗幾分鐘就處好條魚,果然好刀法

之後我就問啊珠媽可否帶我去買魚?她竟然一口答應,因為我今次黎魚市場還有其牠海鮮想品嘗到的,所以我話要買鮟鱇魚,但啊珠媽竟然話唔知係乜?好彩我頭先行個圈已發現有得賣,所以就帶她行過去

啊珠媽問係咪魔鬼魚,我話NO NO NO

再過幾間就見到有鮟鱇魚賣喇,然後啊珠媽就用流利既本地話同魚販溝通,之後價錢都講好了,但我當然唔係普通買家啦,大家有否留意到相中既魚有乜問題?就係我發現到這問題,啊珠媽就贊美我好厲害!還問我是否炒黎食?我話火鍋才是最好,她又贊我你真識食!嘻嘻

之後啊珠媽再帶我去另一檔,今次她可能知道我要乜野魚,所以一去到就同另一個啊珠媽鬼咁好傾

今次呢些我就滿意喇,第一:d魚唔係全部都割開的,第二:就算割開了,都見到有最珍貴的鮟鱇魚肝,因這魚肝係好美味的,今次我自已落手去揀,選擇了相中左下角那條未開肚的,還要魚身係保留很多滑潺潺的黏液才是新鮮,最後珠媽真係好搞笑,她竟然開另一個箱,原來裡面還有三條較大的鮟鱇魚在裡面,她二話不說就把其中一條魚肝割了下來送給我,估唔到啊珠媽係咁豪氣的,其實這條魚一點都唔貴架!但都能體驗到她們好客之道,可能見到我咁識揀魚而欣賞我啦heehee,點解我要在韓國食鮟鱇魚?因為價錢平過日本很多很多,我買的這條才$2萬won咋,我無聽錯啊?真係咁平咁抵食的,希望d人見到我的報告後,而唔會令到鮟鱇魚升價就好了!

但可惜河豚係無貨,搵唔到!

啊珠媽咁好人,當然要黎個合照啦,同埋記得同她講聲(gamsahabnida)heehee

之後啊珠媽帶了我們去相熟的食店,其實我之前係定了去2樓金鶴餐廳的,但見啊珠媽咁好人,就唔好意思推掉啦

食堂環境係坐住黎食,我就唔多喜歡,因會坐得較辛苦之後我們把食材怎樣煮理講給職員知,鮑魚刺身、比目魚刺身、活章魚刺身、海腸刺身、海菠蘿刺身、鮟鱇魚鍋、比目魚骨鍋、清蒸長腳蟹、清蒸松葉蟹等等,連酒水共$10萬4千won

醬料費(人頭):一人大概$2,000–3,000won之間,蒸,烤魚 料理費大概$5,000won、生魚片免費、煮湯$10,000won

長壽米酒:朋友們話麻麻地,我本身就唔飲酒的

活章魚刺身:章魚一定較細隻會好味些,肉質亦不會韌,但吸力一定無大隻些既好,但太勁又會嚇怕d女性喎!

鮑魚刺身:鮑魚很鮮味,咬落係脆架,不過面頭部份亦有點韌,同埋提提大家,要把鮑魚肉醬搞碎,然後同豉油、芥末撈埋一齊,然後點黎食,你就知有乜分別的,呢個係秘級

比目魚刺身:可能我一早對這魚無期望,所以食落亦無乜味道,肉質較結實,試過就算

海腸刺身、海菠蘿刺身:這碟係送的,不過海腸好韌啊,又無乜味道!

海菠蘿刺身:其實海菠蘿真係無乜人會識得欣賞,包括我在內,一咬落就有種苦既味道滲出黎,不過咬咬下就到嚐到甘既味道,很特別

清蒸松葉蟹:隻蟹睇落唔錯

d膏汁很深色,本來想拿去煮粥的,點知職員話煮不來!我即時黑面......,只好就咁飲啦,真係好正

蟹肉好鮮甜,活的就是不一樣hahahaaaa

跟住就係到重量級出埋

咁樣睇唔係好大姐!

但睇下個蟹鉗就知好鬼大架!

再睇多次,好誇張啊

我估一隻蟹腳有我手臂咁長架,d肉勁厚鮮甜,呢趟真係不枉止行

之後把蟹身拆肉再撈落蟹汁一齊食,感覺自已呢刻很幸福啊

比目魚骨鍋:雖然都唔錯,但同鮟鱇魚鍋比,自然受冷落啦

鮟鱇魚鍋:主角之一出場喇,真係好大鍋啊,不過還未滾起,咁我就述解下鮟鱇魚既好處,這種魚係生活在好深海既地段,所以一定係野生的,特別係日本人,他們最愛係鮟鱇魚肝,基本上整條魚含豐富既骨膠原,女性食就更好,而且魚肉切到大大舊,食起來啖啖肉無乜骨,特別過癮,整個鍋有咁大條魚去熬製,魚湯點會唔鮮呢?

呢個位置特別正,咬落有彈性,魚味又夠濃

鮟鱇魚肚俾我快手夾了,比一般魚肚肥大很多,睇下幾厚肉,但咬落完全唔韌的,好味

鮟鱇魚肝:味道好濃好濃,我唔知點形容了

呢餐海鮮宴真係超平,每人只是夾了$300港幣,就可食得咁豐富,非常滿足

食飽後就要趕去睇月光彩虹噴水,真係好趕下!

由魚市場去9號線去鋼雀站(920)2號出口(彩霞),出口左邊有條樓梯,行上去就到

可惜去到都唔見有得睇,雖然遲到十分鐘,但明明上網見到彩雲咖啡廳從4月1日起至10月31日止,可看到盤浦大橋所舉辦的‘月光彩虹水舞秀,之後影幾張相就回酒店,因各團友都好累了

回到酒店樓下,見到隔離超市還有開門,所以就入去買生果及飲料回酒店

咖啡:味道一般

魚餅:朋友話麻麻地,我就無試

鯛魚紅豆餅雪糕:雖然紅豆都幾香,但都幾甜下,好彩紅豆餡唔算太多

車厘茄最好味、黑提子有點酸及籽太多、柑:無試

第一日行程終於完結,各位晚安

作者: dusty01    時間: 2012-11-7 10:34 AM

ttyy2200 發表於 2012-11-6 08:41 PM
超漂亮的阿~~真的好想去喔~~!!

那就找個機會去一趟,不錯的
作者: nicoleber    時間: 2012-11-8 04:26 PM

看完你的相片令我想起今年年頭去韓國之旅, 我去了8天! 你去鷺梁津那間食店也是我們去的那間, 我們人數比較多, 十七人所以有房坐!! 奇怪的是我也有去惠化, 但找不到大學路那些景和駱山公園的屎屎, 在景福宮那邊打的去駱山公園, 司機車了我們上山(那個景是很多韓劇也會在那還拍的), 沿路下山就是惠化呢!!下次再去一定要再找找大學路
作者: dusty01    時間: 2012-11-8 07:32 PM

nicoleber 發表於 2012-11-8 04:26 PM
看完你的相片令我想起今年年頭去韓國之旅, 我去了8天! 你去鷺梁津那間食店也是我們去的那間, 我們人數比較 ...

我好像看過你們的遊記啊,你是否17人裡面也有其他國籍的朋友相約一齊去的?
作者: dusty01    時間: 2012-11-8 07:32 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅-day2((PART1)

今日我們九點半才在酒店大堂集合,因為昨日大家都行到好累,在這裡要多謝你們,因為平時捱唔到夜的團友們,都可以完成咁艱辛既魔鬼行程,所以我都要俾返多些小時間你們休息既,但其實韓國時間九點半即係香港時間八點半,時差係有一小時的!

各團友都非常準時,咁就出發去土俗村食早餐,
我們搭2號線(240)到乙支路3街(203)轉3號線到景福宮站(327)落車

大家搭車時,有否做過以上違例既事呢?不過宣傳廣告都幾搞笑

韓國地鐵站下面,行人通道有些都幾窄的,特別要留意上落車時間,因開關門時間唔會好耐,話關就關,車長唔會理會d人上曬車未!師兄就試過行入車箱時被夾到,雖然唔會話好痛,但都會被嚇親囉!

景福宮站都幾特別,環境很幽暗,好似身處博物館一樣,我們在2號出口

2號出口一直行落去,不過出口附近有個世宗村美食街

我們無行落去,只是影張街照就算,然後繼續向前行

馬路兩旁都有銀杏樹,點解香港唔種下呢?

沿住馬路邊向前行,直至見到GS25便利店就轉左就到,由地鐵出口行到第二個街口就應該到達,很容易就搵到

這間就係大名鼎鼎的土俗村,點解咁多間賣人參雞既食店中,偏偏土俗村會人氣特別高呢?原來係因為有某韓國前任總統鐘情於這店既人參雞,加上本身亦有一定既歷史,這店早上十點才開門營業,我們黎到時就見唔到很多遊客

我見土俗村既燒雞網上都有朋友贊過好味,到底係咪架?

由職員帶我們入內

知道你們係食人參雞喇,但係咪都用咁大條既參黎煮先?

入到店裡面,地方分了很多間房,有大有細的

我們坐低後,職員快快手地送上人參酒,每人一杯,但唔知係咪無限添飲的

我們這間房唔算好大,但就好適合我們邊食邊嘻嘻哈哈,又唔怕嘈到別人

我隔離還有一檯似係日本妹既遊客,她們三人行,其中一個應該係啊媽,房外另一邊係大房,裡面通常安排人數較少的坐埋一齊

唔可以掛住影女仔,都要同老婆黎個恩愛合照先

以上係餐牌,不過唔洗怕了呢些韓文,因為有中文餐牌架,不過我唔記得影,我們要點既只是人參雞,每兩人一窩,即係X5、燒雞X1,埋單$15萬4千WON

人參酒:我自已就無試到,有些人會倒落雞窩裡面食,但我喜歡原汁原味喇

泡菜:這店既味道好濃,但亦比較辣,我喜歡這味道,因唔酸的

醃蘿蔔:口感非常好,咬落很爽脆架

我們點既係烏雞山參窩,價錢亦係最貴的($2萬7千WON),其實烏雞比普通雞貴些小,但雞的肉質會嫩滑很多

這小樽就係山參,包裝到好似很名貴咁

把山參倒入雞湯裡面

然後撈一撈,再浸一陣先飲湯

糯米藏在烏雞裡面,吸收雞既精華,口感軟糯,唔會很黐牙

飯裡面一定會藏一根小人參的,食得唔好浪費啊

湯頭味道比較清,有些人會落少許鹽,但我覺得夠味,非常好飲

燒雞:始終唔係這店強項,雞既肉質比較粗糙,所以失望係正常的

燒雞附送既小食及沙律醬

食飽後就出去結帳

在門口見到兩個日本女子在拍照,我們又在拍照,團友先去找她們合照,我就都唔錯失這機會啦,其實日本人出外旅遊都很熱情架,如果你大膽主動些去問,她們亦會很高興,睇下我們既笑容就知啦,旅遊本應就是這樣嘛

作者: dusty01    時間: 2012-11-8 07:48 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅-day2((PART1)

之後我們行返地鐵站方向,經4號出口那方向行

我們邊行邊影相,不過行去安國站其實都幾遠,大概要半小時,不過我們剛食飽,所以想行下

咁早就有交警指揮路面?

行一陣就會經過光化門廣場,望過去就係世宗雕像

而另一邊就係光化門,景福宮就在裡面,不過這不是入口

我們一直向前行,一條大直路

然後就會見到個隧道,一定要經隧道過對面的

行經鐘路文化院外牆,都幾特別

近青瓦台一帶見到很多警察,起碼幾十人,這只是一小部份,團友偷偷影的

過了這碼路,很快就到安國站了

當大家行經這裡時,見到好多明星照喎,睇真些係幫某餐廳賣廣告,應該都唔平的!

在高級餐廳隔離有間麵包店,但我感覺上都幾高級下!但班團友在門口圍觀,原來在討論左邊圖中既物體,見大家咁想試,又行了咁大段路,所以一於拉大隊入去品嘗下

麵包店裡面都幾大下,感覺上很安靜,但經我們成班人入內,可能會破壞小許氣氛heehee

因為各團友都被些好美觀既食物吸引著,但呢些唔係我既獵物

主角係這些馬卡龍(Macaron)才真,但到底貴唔貴架?我有些擔心!

咁多款式點揀好呢?所以每個人可以選擇一款,然後再商議選多三款,我們點了一打,價錢係$2萬2千WON)

這裡分別有朱古力味、黑加倫子味、玫瑰味、開心果味、咖啡味、雜莓味、柿味、曲奇味、香蕉朱古力等等

老婆點的黑加倫子味,咬落d餡比較黏,但味道超級濃啊

我就一定揀朱古力,實在太美味喇,同這店相遇都係緣份之一,好開心啊,不過雜莓味很普通!

麵包店出面都有些賣小食既檔口

這間星巴克大家有無發現有乜唔同呢?一陣再開古

作者: dusty01    時間: 2012-11-8 07:51 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day2(PART1超多相)

唔知係咩樹?但好多果實

終於都行到我們既目的地喇,我們正正就在安國站2號出口對面,1號出口那條路就係去三清洞,然2號出口這條路就係去北村韓屋的,其實大家唔需要怕會迷路,我會簡單講解一下個路程,我們首要就係要行去地圖上十字路口那個(!)符號既地方,那個會有北村韓屋既中、英、日地圖拿,還有職員在裡面解答遊客問題的

這圖就係2號出口對面,我們一直行上去

途經大肥雞飲勝

裁判所

這個就係十字路口的圖片,如果一路直係就到韓屋八景,左邊係4至8景、右邊係1至3

其中1號韓屋就在(!)符號觀光所右邊馬路北村路4街行入去就係

我們在觀光所拿了中文地圖,今次重點行5至8景,亦係較靚同順路,其實睇既野都差唔多,無必要行曬全程,除非你時間多啦!

我們先由大馬路向上行去3號景點

沿路都有很多特色的韓屋

這裡係偷偷地入去影的,地點係3號景點附近

我們在大馬路上黎的,現在行回原路

經過這個有特色的餐廳,出面種了些蔬菜

然後行過對面藥店(DONMI)轉入去,然後行5至8景

又係柿樹,係咪引人犯罪啊,生到出黎!

不過大家記得肅靜一些,始終係人地屋企!

作者: dusty01    時間: 2012-11-8 07:56 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day2(PART1超多相)

呢條係十一街,亦係較多遊客的

以上就係5-7景既相,大家感受下就夠

然後行到北村5街路,這裡風景好靚,特別有紅葉既襯托,加上景觀開揚,如果有層樓在這裡就好了!嘻嘻

景觀係咪好吸引呢?

這裡都有個觀光地圖路牌

呢個男人拖住隻巨狗,我諗隻狗企起身實高過個人

影完相就繼續向8景前進

其實行一陣就到達8景,這條就係石階路行返落去就到三清洞的

石級中間見到這間屋好特別,門前掛滿d柿

北村8景由上行到石級下面就係這樣行完了

之後一出大馬路就見到對面有很多人在排隊,到底在排什麼呢?有咩咁吸引呢班人呢?請留意PART2

現在同大家開古,原來這間星巴克係全球其中一間唔係用英文名命名的

作者: zacs    時間: 2012-11-9 12:13 AM

作者: zacs    時間: 2012-11-9 12:14 AM

作者: nicoleber    時間: 2012-11-9 12:54 AM

dusty01 發表於 2012-11-8 07:32 PM
我好像看過你們的遊記啊,你是否17人裡面也有其他國籍的朋友相約一齊去的? ...

沒有呢!! 全部都是香港人,滑雪團+首爾遊
作者: nicoleber    時間: 2012-11-9 12:54 AM

dusty01 發表於 2012-11-8 07:32 PM
我好像看過你們的遊記啊,你是否17人裡面也有其他國籍的朋友相約一齊去的? ...

作者: dusty01    時間: 2012-11-9 11:52 AM

zacs 發表於 2012-11-9 12:13 AM
謝謝分享這麼多實用的韓國旅遊資訊!

謝謝你的觀看啊
作者: dusty01    時間: 2012-11-9 11:53 AM

nicoleber 發表於 2012-11-9 12:54 AM

原來這樣,咁都很開心啦!
作者: samuel2323    時間: 2012-11-9 08:48 PM

真是太用心、太詳盡了
受益無窮啊
作者: dusty01    時間: 2012-11-10 12:11 AM

samuel2323 發表於 2012-11-9 08:48 PM
真是太用心、太詳盡了
受益無窮啊

幫到大家就好了
作者: fionagirl    時間: 2012-11-10 06:11 AM

作者: dusty01    時間: 2012-11-10 08:46 PM

fionagirl 發表於 2012-11-10 06:11 AM
寫得很詳細~~~thanks for sharing~~~~!

謝謝你的觀看啊
作者: dusty01    時間: 2012-11-10 08:47 PM     標題: RE: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day2(PART2超多相)

原來這老店就係我們午餐既地方,點解會吸引到咁多人幫襯?原來這店係三清洞名物,主要食韓國傳統食物之一,就係疙瘩湯(手撕麵塊)!

老店地點非常容易找到,就在三清洞主馬路旁,亦近北村8景的

大概等了十五分鐘就有位,店裡地方唔算好大,我們亦被迫分開兩張檯坐

廚房職員唔太多

鳴謝台灣網友提供以上咁精美的中文餐牌

我們點了疙瘩湯3人份量及4人份量各一、蔥煎餅X2,埋單$7萬3千won

泡菜:口感又爽又醃得入味,我食到唔停得口,可能太肚餓啦

莧菜:我覺得似,但可能有錯

辣椒豉油

疙瘩湯:每個人都係為了這窩麵塊而黎,這個係三人份量的,但其實都幾大

我們四個人起碼每人最少分到兩碗

這疙瘩湯到底吸引之處在邊呢?賣相又不凸出,但當你先嚐一口湯頭,你一定會(嘩)一聲,然後滿腦海都充滿一個(鮮)字,海鮮既甜味很濃,雖然湯頭沒有名貴的食材,全都是下價貨(蜆肉、銀蝦仔、紫菜碎、洋蔥、蔬菜等等,簡簡單單都未必差得過上等菜,但往往這才能嚐到傳統既味道及風情,現在既食店都不停去改量、創新,亦把很多過去的味道都遺忘了,之後再咬一口麵塊,我很喜歡這口感,因為麵塊係用人手去搓粉,然後再用手撕出黎,麵塊撕得夠薄,入口有點QQ,但超級軟滑啊,不過最神奇既係食了兩碗疙瘩湯,麵塊係唔多頂肚架,感謝能和你的相遇!

蔥煎餅:都幾大塊喎,這餅亦係韓國傳統美食之一,表面睇落平平無奇

但其實材料都藏在裡面,味道非常豐富,蔥味十足,正啊

食飽後又繼續逛三清洞一帶

這雪糕店外形好似整到世博既館一樣

其實三清洞亦有很多咖啡店,如果有時間飲下午茶就唔錯

好大個既倒後鏡

韓國很多店都很有特色,可能地方大,才能有創作空間

我們行到中段,見到有個小巷轉入去,店裡面賣既鞋、絲巾全部都係1萬won架!

店門口的擺設

小巷對面係這咖啡店

附近都有很多賣衫同鞋的店舖

心形既樹葉,好靚

我們遊覽完三清洞,就去返安國站(328)搭地鐵到乙支路站,然後6號出口去Lotte Duty Free血拼

Lotte Duty Free 9樓真係人頭湧湧,女人們好快地去了掃貨,而我們幾個男人就企定定等待,但隔一陣發覺唔係辦法,所以決定我們去12樓既咖啡店等待

呢張係1萬won優惠卡,遊客只需買1美金或以上,就可憑單據同COUPON到11樓服務檯換取,另外用白金VISA信用卡大部份都有85折(手續費)收,銀聯信用卡係9-95折(免手續費),所以在街店用銀聯信用卡就較好,同埋記得帶護照在身

男人們就去這咖啡店飲下午茶

這店下午茶價錢唔太貴

我們點了三杯飲品同一個雪糕格仔餅,呢餐要鳴謝師兄請客

以上係飲品,咖啡都唔錯

連糖既包裝都好精致

呢個係電子振動接收器,我們點了食物未即時處理好,職員就會交這個電子器俾我們,如果可提取食物就會發射出信號,這接收器就會不停振動,都幾特別

雪糕格仔餅:賣相都幾靚,無記錯係賣1萬WON

綠茶味雪糕很濃味,但又不會很甜,夾仔餅還是熱辣辣的,咬落很鬆軟,唔錯

她們大概血拼了兩個幾鐘才回來,我們就先回酒店放低戰利品

新村地鐵站裡面有個好得意既公仔擺設,到底係什麼呢?

在韓國經常會見到既美女廣告,係咪好靚呢?好戲在後面

團友在地鐵站買的,因為女子們肚餓,魚餅既紅豆餡都OK

酒店放低野後,我們又出發去梨大購物

新村5號出口一直行去梨大不算很遠,大概15-20分鐘路程,當然搭地鐵最快啦

沿路見到有些賣魷魚既小店,味道好香

轉眼間就到梨大,梨大有乜出名?當然係女子大學啦,所以這區後生女都特別多架

老婆最喜歡買公仔襪,大概1千到2千WON一對

今晚既月光都特別靚

這店在做大特價,不過老婆無用這牌子的

梨大都幾多野賣,幾條路都有很多小檔口

啊珠媽話:靚仔我整既腸好唔好食啊?

我就對雞肉串興趣較多,不過呢個檔口都幾搞笑

其實老婆已很肚餓了,一串賣2千WON,但我覺得好抵食,如果係背包或一個人當晚餐係絕對可以的,點解咁講?

大家有否睇到雞肉串旁有很多白色的年糕?原來這些年糕係免費任食架,初初我都唔知,見隔離果兩個學生妹同老闆有講有笑,但竟用支竹簽不停地拮D年糕黎食,我就問老婆,係咪他們熟才可食架?定要另外付錢架?後來那兩個人走了,老闆就開始招呼我們,其實支竹簽係較長的,我食了幾舊肉,老闆就叫我把竹簽指向他,然後老闆就幫我剪去多餘部份,我覺得很細心啊,又唔怕被竹簽整親,然後老闆又無啦啦把年糕推向我面前,我咪唔客氣拮黎食,年糕口感很軟糯,加上醬汁濃而不咸,2千WON絕對食得飽

大家都有唔少收獲,但時間唔多夠,只行了一個多小時,但我們第二日會再黎

團友們每個眼神都很一致地望向布帳馬車,頭先購物又唔見你們話餓?我們在梨大(241)搭返地鐵到新村(240)站,2號出口

作者: dusty01    時間: 2012-11-10 08:48 PM     標題: RE: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day2(PART2超多相)

2號出口一直向前行,到第三個路口轉左就到咪咪漁業

呢間咪咪漁業係朋友介紹去的,話都有海鮮食,唔洗去鷺梁津咁遠喎!

裡面既環境都幾寬闊,我初時見到,心諗又要跪住食啊?好彩檯底有個大窿架,還藏有意想不到既野在裡面

不過這店係無人識講普通話的,啊珠媽過隔離店搵個啊妹幫手,經過一輪溝通才問到價

長腳蟹一隻要7萬WON,大概2kg重

D蟹睇落又真細隻好多,不過都要落手揀一隻

活花枝刺身1萬8千WON一隻

我們主要點了活花枝刺x1、清蒸長腳蟹x1、海鮮魚鍋x1、炒雜菜x2,埋單$16萬8千WON,但不建議來幫襯

以上小食係送的,我們無點過

燒秋刀魚x2:這個我們亦無點過,但味道還可以

活花枝刺:送到上黎還勁新鮮,顏色還在變動,但唔知是否太大條?有點韌!

炒雜菜:不過不失

海鮮魚鍋:主要材料係海鱸魚,都幾大鍋的

湯頭都幾甜,魚肉有彈性,完全無腥味的

清蒸長腳蟹:啊豬媽都幾細心,幫我們拆開斬件

蟹膏非常之多

膏帶肉一膏食,好美味啊

蟹肉都很甜

韓國食店通常都有呢舊野,係用黎CALL啊珠媽用的,所以有團友經常唔小心碰到

原來檯底放了些竹筒,踩住黎食很舒服架

單據

最搞笑係每人都送一塊啤酒面膜,莫非啤酒有份贊助既?

之後在新材一帶行街,行到咁上下就去食宵夜

我們住既酒店樓下好多野食的,他們食得最多就係這檔,賣既係熱狗,他們話好正

之後拉大隊去布帳馬車食宵夜,初時我們在出面望黎望去,睇下有乜好野食?點知裡面有個女食客揚手叫我們入去,所以我們就決定一試啦

布帳主要食物

泡菜、醃蘿蔔

啊豬媽每人送一碗湯頭,雖然只是用魚片黎熬製,但出面天寒地凍,飲一啖即刻全身暖曬,感覺得別好飲

黎個大合照先

之後點了烤豬肉、烤雞腎、烏冬x5,埋單$4萬WON

烤豬肉:我們點了兩份,相中係其中一份,烤得很香口,唔錯

烤雞腎:肉質一點都唔韌架,味道亦很好,我覺得好食

途中亦有遊客入黎幫襯,這兩位點的比我們多,估唔到咁食得,可能呢餐係晚飯hahaaaaa

烏冬:呢個烏冬雖然唔及稻庭烏冬幼滑,但亦唔差得很多,起碼咬落係很滑喉的,我就係為了這烏冬,之後會再黎幫襯多次

韓國出品既維他命水,味道亦有幾款選擇,我們在梨大屈臣氏店見到買一送一,價錢1千8百WON

新村站裡面見到的可愛公仔,其實係櫈黎架heehee

之前見到的靚女廣告相,其實係d美容公司廣告,整容前整容後真的不一樣!

作者: dusty01    時間: 2012-11-14 02:16 PM     標題: RE: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day3(PART1超多相)

今早我們一樣九點半在酒店大堂集合,然後去ISAAC食個早餐先

新村ISAAC非常容易找到,就係地鐵6號出口直行,大概過兩個路口就到,很近GS25便利店,而梨大方向亦係這條路直行,另外八色烤肉店亦在斜對面

新村ISAAC大概前面白色建築物附近

6號出口行到這店,大概七分鐘就到

以上係餐牌,餐牌睇落好似很多選擇,其實主菜有辣雞肉、韓式烤肉、肋骨牛肉、漢堡肉、蝦子,然後通常會選擇(MVP)豪華版,豪華版即係咩配料都有,例如蛋、芝士、蔬菜等等,不過所有內類都係漢堡肉那樣的,價錢大概2千4至2千8WON,睇你選擇什麼肉類

店裡得一個職員,要一次過整九份都難唔到她,非常熟練

主要肉類都係漢堡扒那樣的

這個就係完成品

不同款式既味道都差唔多,其實唔算話好特別,都係簡單加塊卡夫芝士、醬汁、蔬菜、蛋等等,但價錢係幾平既

食飽後,我們就向梨大方向進發

韓國街頭經常會見到呢類手推車,到底賣乜架?

很快地又到達梨大

這條街一直行上去就會到達女子大學,亦係今早既景點之一

雖然很多店都未開門做生意,但唔代表無吸引力!

原來韓國女仔連屁股都要裝假野架!我都係第一次見!係咪代表韓國女子屁股係無乜肉既?

她們又在買襪!

又見到呢些車仔,好似係賣飲品的!

我就坐定定在等,唔想行咁多,就係咁樣浪費很多時間,搞到在女子大學影相既時間縮短了

雖然由街頭行到女子大學路程唔太長,但中間太多店舖吸引遊客

我們大概十點幾才到達。可能撞正返學時間,很多很多學生啊

校園設計得好靚,地方亦超大

雖然我唔係大學生,但感受下校園既氣氛都唔錯,這刻人都特別青春些架

這個藝術品係咪俾女學員睇架?小心小心

雖然去既時候,紅葉還未盛放,但都有些燦爛既銀杏樹影既

有咁靚既環境下,成績會否好過其他學校呢?

老婆話夠鐘上堂喎!

我就只好在等待她放學

人潮過後,學生都特別少

雖然十年前我只能在大學門口擦身而過,但十多年後終能入校園參觀,亦完了我個心願,因我好喜歡全知賢同車太鉉這兩位韓星,特別係我的野蠻女友個故事寫在太好,所以今次很開心,不過逗留既時間唔多,未能慢慢周圍遊覽,希望下一次再臨,唔需要再等多十年啦!

我們在大學門口見到一大班啊珠媽在抗議,不停同班學生唔知講乜?

然後我們就出發去食午餐,呢餐亦係我很期待的,因為終於可品嘗到正宗韓牛喇,站著吃牛小排地點非常容易搵,其實就在新村高爺酒店斜對面,亦係7號出門順著行落去,見到一條大馬路(有班馬線)然後過對面的斜路上就到,路程大概十分鐘

延南站著吃牛小排在新村係很有名氣的,因平宜的價錢就能品嘗貴格的韓牛,我們大概中午十二點到達,好彩不用排隊嘻嘻

店裡面客人唔算太多,這樣反而更好,唔會太多油煙

例牌都有些電視台訪問既宣傳照,但應該係好多年前的

因一分錢一分貨,想降低成本而又能給客人食得滿足,所以要用煤炭屎

呢個係我們用既油筒,同老婆合照留念先,都未試過在咁既環境食飯

一人份量的價錢,萬四WON都幾平

店裡有啤酒及汽水賣,可自已隨便拿的

女職員很快地幫我們上菜

一條一人份量,相中就係三人份量的

我邊等邊流口水中,但又急唔黎喎!

咁我們咪只好影下相打發時間,睇下女職員幾好笑容

我們有九個人啊,但有些團在做錯手勢囉!

都係唔好打擾個職員喇,免得烤到D牛肉過曬火就慘喇

我見隔離有三個啊珠媽在烤肉中,但她們自已帶了些醃菜,我咪好奇過去望望,雖然大家言語不通,但還可用簡單的手語同眼神溝通

然後啊珠媽好熱情地請我們食醃菜,先唔講好味與否,但心裡就很感動,不過都被我們食光了

不經不覺牛肉都熟了,期待已久的第一口,牛肉肉質很嫩很嫩,牛味濃度適中,非常好味

這塊係帶筋部份,同樣好腍

青辣椒烤過後,咬落甜甜地,一點都唔辣的,但團友話食到有一條係辣口

其實店裡都有不少韓國人同日本人,唔見有台灣人,香港人得我們

這兩個人日本女子都很熱情的,不時有韓國人同她們聊天及合照,她們後面既戰利品都唔少

我見大家這刻都放下成見不分國界,每人臉上都係帶著笑容,我亦過去同她們打個招呼,然後合照留念,這就是旅行中的樂趣,能遇到價廉物美的食店、帶著笑容的食客、不分年齡的界限、這刻我們有的只是友誼萬歲!

這餐埋單十三萬WON,係咪好平呢?

你們實會話,每人食一條牛肋骨點會飽架?所以我們繼續去食烤肉

今次要去品嘗八種唔同味道的烤豬肉店,地址就在新村ISAAC對面,如果識行的話,可在延南站著吃烤牛肉店行過去的

這店就在KIA車行隔離,入口唔算好大

很快地就感受到這店的人氣,滿牆都合滿明星照

小長今大家實識啦

不過中間呢位靚女就唔多認識喇!

很多蔬菜,真講究保持蔬菜既新鮮度

知這店係食豬肉喇

蔬菜任食的

店裡面既環境,都幾寬敞

價目表

職員要我們三個人點一個餐,其實我覺得點兩個已足夠,可惜他們規定的,所以只能聽職員既意見,埋單$9萬WON,都好平

海鮮鍋:每套餐都有的,裡面材料都幾豐富及新鮮,特別個湯頭真係好鮮甜的,但會越飲越辣架!

蔬菜:除了菇類,其它都可任食的

呢些泡菜豆芽主要唔係用來食的,其實係把熟透的豬肉放在面上,等肉類不用繼續烤而變老

呢份就係八色豬肉,見到都有點飽啊,突然覺得份量很多添!哈哈哈

人參味:都幾有參味

紅酒味:酒味很淡的

松葉味:味道幾清新

大蒜味:味道較普通

花草味:我喜歡這味道,食落無咁肥膩

咖哩味:一般般

大醬味:唔記得味道

辣椒醬味:味道甜甜地,不會很辣的

職員會先由淡味開始燒起

肉質都幾新鮮

這個就係一個餐,個海鮮鍋滾起後都幾紅,同之前的顏色係兩回事,但越飲越想飲的

豬肉咬落很有彈性,值得一試,但要食得快,免得烤過火,除非一塊至兩塊咁燒就唔同

呢個蘿蔔棒到底有乜用呢?原來係用來擦走黏在鐵板上的食物殘渣

但我就見識少,一早就把它放落海鮮鍋裡面滾,好甜啊

我們早已食飽了,留下師兄一個獨力作戰!

作者: xpaxxpax    時間: 2012-11-15 12:14 AM

作者: dusty01    時間: 2012-11-16 04:20 PM

xpaxxpax 發表於 2012-11-15 12:14 AM
哇哇....看到都想去

謝謝你觀看啊
作者: dusty01    時間: 2012-12-1 09:34 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day3(PART2超多相)

食完午餐我們就出發去弘大,我們首站係3D館

2號線239站弘益大學站9號出口,行過去大概十分鐘

沿路見到附近很多小商店,很多衫賣架

見到前面玻璃建築物就差唔多到,因3D館就在隔離

3D館對面的店舖

這個就係3D館入口

我們先買票進埸先,因為有COUPON,所以只需$1萬WON一位

大家唔好學呢個團友喇!

我都係學隔離兩位咋

呢個館特別多錢執架,除處都有

又係派錢黨

還要提防小偷

兒童不宜

似釣到鯛魚餅多些

老婆幾時識得拔罐架?

老婆你唔好咁衰啦,嚇死它喇!

夢羅麗莎都被老婆谷到肥

芭蕾舞我都識d架

玩魔術?

過下明星癮先

小天使

大天使

老婆快些過黎幫手開錢庫!

錢庫已開,呢些只是散紙咋!哈哈哈

Call了車黎裝錢,發達喇

老婆即刻去試下粒寶石先

當然唔少得瘋狂購物啦!
作者: dusty01    時間: 2012-12-1 09:39 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day3(PART2超多相)

老婆變了小矮人

老婆爬竹樹都有一手

以上行為大家別學啊,純粹搞下笑

呢個視覺效果最好玩

呢度有很多玻璃組合,小心撞到頭啊,人多很好玩

嚇死人咩!

玩完3D館後,就在隔離行下同購物

行到咁上下,我們就出發去首爾站樂天超市

呢些係戰利品,即場有個檯台可做退稅手續,另外亦有免費紙箱及膠紙提供

掃完貨後,先回酒店放低戰利品先,然後再出發去陳玉華雞鍋店食晚餐

1號線129站鍾路5街站5號出口

其實地點話難唔難,不過行了入市場入面,有些失去方向既感覺

終於都到達了,其實都搵了一些時間,不過全店爆滿,現等一陣才有位

我們點了兩個鍋有四隻雞、飲品,埋單$8萬2千WON

職員會幫客人把雞剪件,韓國食店就係有咁好既服待,我們等滾起就食得,好肚餓啊

年糕

泡菜:這泡菜我不停咁食,可能太餓啦,所以得得特別美味,大家亦可加入雞鍋裡面煮的

蒜蓉

年糕:咬落很軟綿綿,好正

雞件:唔怪得這店咁好生意啦,雞肉真的幾滑既,個湯亦很好飲架,好味道

我們大戰過後

之後夜遊清溪川到地鐵站回酒店休息

作者: zacs    時間: 2012-12-1 11:03 PM

作者: dusty01    時間: 2012-12-5 01:14 PM     標題: 2012韓國5日4夜歎美食之旅day4(PART1)

今天我們很早就起床集合,因為要搭七點幾班火車到內藏山

我們在新村站搭去市廳站,然後轉車到首爾站,再由首爾站轉一號線到龍山站,不過講樣野俾大家知,好多時大家搭地鐵可能會出入錯閘口,這個時候大家不用怕,就在出入閘口附近有個特別閘口的,不用車票通過,只要按個紅色鈕就會發出音樂,一陣間就有職員或會自動開閘俾你通過的,所以大家不用害怕入錯閘!嘻嘻

團友們果然做足準備

這個景象熟悉嗎?

這些位置大家唔好亂坐啊,隨時俾韓國人鬧架,因為係俾有需要人士坐的

首先去這裡拿車票,因之前在網上訂好曬

我們坐特快的,所以兩個小時多些就到

火車站環境

電子顯示屏提示大家搭的班次閘口

終於等到入站喇,不過呢日天氣都幾凍

慢慢開始見到越來越多人在月台

我們唔係搭呢種車

一夠時間

架車就入站,真準時啊

車廂環境,都幾舒適

還提供免費WiFi,不過之後很多地方都收唔到!

戶外環境都係農田多

我們在便利店買的壽司卷,味道很唔錯啊

郊區都有高樓大廈,少見

兩個多小時不知不覺間就到達井邑站

當然要影張相留念啦

一出大門就直行過對面,大概200米就到171巴士站

好彩趕得到這班車,心情很期待啊

景色不段地在改變,開始見到秋天的形狀

雖然沒有觀眾,但這個男人依然交足戲地在唱歌,是否歡迎著我們進山的每一個人呢?

作者: dusty01    時間: 2012-12-5 01:28 PM     標題: 2012韓國5日4夜歎美食之旅day4(PART1)

大概三十分鐘的車程就到達內藏山,一落車就見到傳統烤豬,但見到都唔想食啦,咁多塵同肥膏!

我們跟著人潮去售票處

路上有很多美食吸引大家,但我只想盡快入山,因為遊客真的勁多

但亦要影些靚景既heehee

大家過唔過橋都得,但過橋就有更多食店同有洗手間

四圍都見到很多柿,價錢還很平,可惜太重喇!

炸人參咁特別,一枝才一千won,當然試下啦,粉漿都幾脆,參味夠濃,唔錯

這條路非常熱鬧,團友們都被吸引著

幾經辛苦才走出這條路,都浪費了唔少時間

沿途風景越來越靚

到達售票處,買票入山喇

作者: dusty01    時間: 2012-12-5 01:29 PM     標題: 2012韓國5日4夜歎美食之旅day4(PART1)

我們由售票處一路影到去纜車站之間,花了很多時間,因為路上風景實在太靚,所以最後決定放棄內藏寺,因怕時間唔夠,還要回程搭車等因素!

點知搭纜車上去係無野睇的,d樹全部都光禿禿又大風,唔知係咪早幾日大雨做成的!失望

行了一陣就開始回程,不過山下的紅葉還好靚

反正預早了回程,團友們都餓了,所以現在可以慢慢品嘗當地特色小食

必買魚干:很好味道架,一萬won有一大袋,抵

栗子:都幾粉,不過好大粒架

煎年糕:外面煎得脆脆,中間係有餡料的

我們見乜就試乜

呢個紅棗又大粒又靚,即場試還很甜,我們買了最大那盒份量

呢個餅好似沒什麼特別,但紅色的醬很美味的

紅豆餅

呢條路好多值得買、值得試、值得睇既野,很多免費表演都吸引人群,可惜我們夠鐘要走喇!

作者: caryvm6    時間: 2012-12-7 11:24 AM

明年也來計劃去韓國玩~~~~~~~~~~~~~~~~~~謝謝提供資訊喔!~~~~~~~

作者: dusty01    時間: 2012-12-7 01:08 PM     標題: RE: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day4(PART2超多相)

我們在內藏山搭171巴士回井邑總站,就在車站對面有間韓式食店,因我們還未食午餐架!

餐牌:我就唔識睇喇!但好彩老闆娘都識講些少國語,不過主要得豬同牛湯飯,總共點了9人餐,埋單$5萬9千WON.

以上係餐前小食

唔記得!

黑豆:無興趣

醃蘿蔔:呢個我最喜歡食,雖然都幾辣,但口感很好,特別係蘿蔔很甜

炸米粉:初時都唔知係咩?咬落又好彈性喎,撈了些沙律醬,都幾好味

泡菜:都係偏辣的,但我喜歡唔太酸的

豬骨湯:豬骨燉得好腍啊,個湯亦很濃,飲個熱湯成個人都舒服曬

牛肉湯:可能牛肉較貴關系,牛肉切到好幼,湯底似一般公仔麵的味道!

飯:韓國飯係很軟熟的,好味道

食飽後就在車站附近行下,因都就可以入站

我們回程係搭16:42班火車,不過今程搭慢車,因快車既票一早已賣曬......

慢車就係咁既款

車廂環境

之後就係慢長既車程,真係好長好長、好慢好慢,如果再有機會搭火車,一定要搭快車,三個幾鐘都幾難捱

幾經辛苦才到龍山站,我們就搭地鐵到乙之路3街站

我們在12出口一直行落去,直到見到一條大十字馬路,然後轉左就到景福宮烤肉店

景福宮烤肉店原來晚上十點鐘就關門,所以職員問我們只能食一小時可以嗎?我們一心想來試,所以就話ok

正宗韓牛牛

店內環境很古代的佈置,我們點了兩客牛肉拼盤,因為網上下載了優惠卷有9折,埋單$17萬1千WON

職員很快地開火,但乜都未有得食住

以上係醬料

蔬菜

以下係餐前小食

蒸蛋:其實唔係很特別,不過不失

大醬湯:這湯就好飲得多,湯頭亦很甜

以上係餐前小食

牛肉拼盤:牛肋骨、霜降牛扒、醃漬牛胃、醃漬牛肉、牛胸肉

肋骨肥肉:這肉係我指定要食的,因為油份較重代表牛味亦較濃,但你食完又唔覺油膩,最重要係這部位的口感係一流的,非常之QQ,點鹽巴係最好味的

店裡會有職員幫你主理食物,我們唔止只是食,還要聽職員講解怎樣加上配料和蔬菜食用,非常細心

這蔬菜真係靚,唔拾得食落肚啊hahahahaa

牛肋骨:肉質非常腍,肉味亦較濃,有心花怒放既感覺

醃漬牛胃:咬落有小許韌,但都ok

霜降牛扒:可能剪得太細塊,無乜感覺!

醃漬牛肉:一般般

食飽後我們向明洞方向行去

雖然係晚上十點幾,但街上還有很多人,但商店都開始關門,不過明洞賣既野係明牌多,就算街邊小檔賣的價錢都貴一點的

這煎餅老店原本行程中有安排黎的,但因各原因而無緣品嘗,只好留待下次啦

在明洞行了大概一小時,我們就去搭地鐵回新村,不過晚上一到時間,就會有些露宿者在地鐵站裡面過夜的

我們一回到新村,第一時間又要食食食,頭先果餐太趕了

我們要試韓式魚旦,其實都係魚片,味道ok啦

之後再去車帳食宵夜

這烏冬實在太好味,明天就要回港,所以一定要再食多次heehee

蛋角:我見啊珠媽最少用了六隻蛋,然後一層層咁煎,還加入紅蘿蔔碎,蛋煎得幾軟熟,蛋味亦濃,不過份量很多啊!

作者: dusty01    時間: 2012-12-7 01:09 PM

caryvm6 發表於 2012-12-7 11:24 AM
明年也來計劃去韓國玩~~~~~~~~~~~~~~~~~~謝謝提供資訊喔!~~~~~~~

不用客氣啊
作者: dusty01    時間: 2012-12-9 05:25 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅更新day5

開心時間真係過得好快,今晚就要回港喇,所以一早就出發去南大門食早餐同買手信

我們搭地鐵到會賢站(425),在5號出口就係南大門

雖然還很早,但很多舖頭都開了

這間就係我們食早餐的店,在大街上很容易找到

這店既麵係全人工手打的,很期待呢

廚房係開放式,不過前面放了一大堆碗!

價錢表,例牌都係唔識睇

不過我們兩人點一份,一份係有手打麵同冷麵,埋單$22500WON

檯面好大盅泡菜啊,當然係免費任食的,味道都唔錯

話咁快就有麵到,好肚餓喇

冷麵:其實凍既麵我無興趣的,所以無試

手打麵:我試了一口後,就覺得這麵比我想象中有出入,麵條煮得唔夠耐,所以還有點生,一點都唔Q囉!今次中了伏添,真對班團友唔住啊......

食完一餐唔太滿意早餐後,就繼續在南大門買手信,這間天國店係賣紫菜的,我們有上網下載優惠卷,老板闆亦很好人,鹽味紫菜我很喜歡

這店超多特價面膜,但無入手

下面還有個地下街市?不過無乜特別

本來係想試這間賣包店的,但因太多人排隊,所以放棄了!

這個啊珠媽係咪送外賣既呢?

行了一陣,我們就搭地鐵到鐘路5街去廣藏市場,在7或8號出口就到

來之前我們已計劃好有什麼店要去,所以一到市場裡面,就先去順熙家綠豆煎餅

聽講順熙家綠豆煎餅人氣係好高企的,到底綠豆煎餅有乜好味啊?

店裡面既牆身係可以俾客人塗鴉,所以我們貪得意都留下筆跡

等我試試塊綠豆餅有咩咁吸引先,一口咬落去就感覺到面層好脆,而裡面又很鬆軟,但又無綠豆既味道喎,埋單大概$6千WON,我俾一萬WON廣藏市場COUPON,然後職員找回4千WON真實貨幣,所以呢日在廣藏市場係一分錢都無出過的

第二間就係血腸,我們去了面前這檔

都有幾多食物選擇,我們點了血腸及豬腳

呢些就係血腸,血腸包住的係米粉,咬落有好濃的內臟味道,不過我就好鐘意,就好似以前街邊檔的韭菜豬腸味道,肝係送的

泡菜:醃得好入味好正

豬腳:一般,鹵得唔太入味

湯:這湯係送的,不過不失

能感受下當地氣氛,其實很寫意的

豬鼻點放入口食啊!

第三間係麻藥紫菜包飯,聽講食完的人會上癮的,有冇咁誇張呢?

價錢就唔係貴,但我試完覺得係個醬作怪,紫菜飯就無乜特別,但個醬就好香

市場裡面還有很多餅檔,有些客人還會只買個粉漿,然後回家自已煎

市場裡面就像街市咁,咩都有得賣,估唔到還有毛蟹

我們在這檔買人參,1萬WON有成20支的,當然係細條果種啦,而且係用廣藏市場COUPON俾錢的,超正

還有大量醃菜

午餐時間,這店人山人海,食既就係魚鍋

很多魚既精子啊,日本人超愛食的

到底係鱈魚定鱸魚呢?有機會一定要試

終於到最後一站,就係肉膾姊妹家(生牛肉)

看落很新鮮,但到底好唔好食呢?

還有豬肝、牛百葉,我見有一個男人在大大啖食碟生豬肝,份量還唔少的,我就唔敢試喇

啊珠豬在切緊d牛肉

先上些湯暖暖身,都幾好飲喎

跟住就到生牛肉,其中有個女團友係好抗拒的,但被我游說完,就試了一啖,其實生牛肉無咩味道的,口感就像一般牛肉咁,你話好好食咩?我又唔覺得有咩特別,唔試唔會係損失

食飽後就出發去首爾塔

我們向住首爾塔一直行

背面既環境,景福宮烤肉店就在前面路口轉右

我們要搭個小型纜車上去

然後就去買纜車票上首爾塔

山中既風景都唔錯

還有班學生黎旅遊,好彩他們已玩完

看看個地圖先

大家亦可選擇步行上落的

d水噴得咁散既!

中央還有武術表演,不過未夠鐘

首爾塔其中見得最多的就係呢些鎖

其中有團友上了塔頂,我就無咩興趣

所以同師兄去了飲咖啡

價錢表

其實呢度望出去的景觀都唔差架

去完洗手間,順便影一張個人照先

遊覽完首爾塔後,我們就趕回新村酒店

然後就搭地鐵去機場

在嘻嘻哈哈笑聲中,好快就到達機場

有自動Check In機,不過我們無用到

我們今次分頭行事,有些人在檯台辦理Check In手續,但記得要同職員講搞退稅,通常把一個行李放曬所有退稅物品在裡面,到時搞好手續就要自已推個行李到J位置

而我就行去J位置隔離有個搞退稅的檯台,不過現在就乜人,我在這排定位,職員唔一定會檢查物品,但要睇他心情,如果在這搞好手續,職員就會幫你件行李寄倉的,但退稅手續還未搞完

之後就去搞出境手續

大家見到以上那兩張相,其實辦理最後退稅手續就在兩店的中間

就係這條小通道

大家可能分別排兩條隊,當然要睇你退藍色還是橙色的檯台,兩者有分別的,唔好排錯啊,因為人籠會很長,所以要搞清楚,我們拿回錢後就去登機處喇

今次回程架機就細很多

我們夾的啊公還有錢剩,所以韓國真抵玩抵食

機倉環境

飛機餐都ok既,今次既旅程又完滿結束

作者: a192168626    時間: 2012-12-9 10:43 PM

作者: dusty01    時間: 2012-12-10 12:23 PM

a192168626 發表於 2012-12-9 10:43 PM
照片好多好豐富唷~看完都想要馬上go了!

謝謝你觀看啊
作者: dusty01    時間: 2012-12-10 06:45 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅-酒店及手信

今次我們入住新村高爺酒店,其實新村係靜中帶旺,飲野及買野都方便,最緊要係近地鐵7號出口

酒店Check In在15樓的

有兩檯公用電腦

還有蒸餾水提供,其實每層都有的

我們入住1116房

房間有夾萬提供

房既空間都幾唔錯,起碼能放到大型行李

電視就較舊款及細

大床

窗外景觀

開放式廚房

簡單廚具

簡單食具

房內提供免費有線上網的

洗手間係今次唯一較不滿的,不過之前已知道

洗澡地方真係好細,容納一個人都覺窄,還會彈到水出外!

呢邊就正常些

以下係今次的戰利品

作者: dusty01    時間: 2012-12-10 06:46 PM     標題: 2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅-簡單辦理機場及商場退稅

嗚謝台灣網友提供

首先,你要確定你買的東西是否可退稅,在韓國大部分大型的商場都可以退稅,例如我去逛的LOTTE樂天超市,還有東大門DOOTA,這兩個點就有,有些店家若有退稅的話,他會在收銀台附近貼一張「TAX FREE」的標籤,說duty free也行得通。只要有這個標誌的店家,買完東西的金額都有退稅!

1.樂天的退稅,就在大門口一進去的右手邊,有一大排手推車的正前方(置物箱的旁的那一區),走進去到底再往左手看,有一個很小的櫃臺寫「TAX FREE」,只要把當天一次購滿三萬的發票給他(包含裡面的美妝),他就會拿一張單子給你簽,
簽單上要寫護照號碼,所以要記得喔!

目前Doota不論是付現還是刷卡都是退現金~都是到仁川機場海關蓋完章再去GATE28領現金 !!

這是樂天的退稅單,藍色那一張就是在樂天的退稅櫃臺寫的,發票會釘在上面。其實我是懶鬼,我不管他要給我啥東西,只要是可以退錢就好,所以大家寫的長篇大論,其實重點就是拿到這藍色的單子而已啦!

2. 先把要退稅的貨品同單據抽起,然後在機場辦理登機手續,之後去退稅檢查的海關櫃臺其實不難找,在大型行李處的旁邊(J位置),把你的東西給他看,把你的退稅單給他蓋章,把東西(行李)就在這裡寄送海關!

之後就是進海關啦,會經過警察檢查,然後經過包包檢查,檢查完之後就可以一個登機等候購物區,但千萬不要急著買,先去辦理退稅!(而且免稅區不只這裡有,韓國的機場很大,要登機時還要搭一小段的地鐵,約五分鐘,之後就會到登機處,就是所謂的gate閘門,那個地方還有免稅店!)

找到REFUND(gate28附近),就是退現金給你的地方啦!只要把剛剛蓋過張的單子(樂天是藍色的那張,DOOTA的已經丟進信箱桶了),交給櫃臺服務人員,他就會退「韓元」給你,換美金也行,但匯率很差,不建議。

到這裡就完成退稅手續啦!

商場退稅
首先,你要確定你買的東西是否可退稅,在韓國大部分大型的商場都可以退稅,例如去逛的LOTTE樂天超市,還有東大門DOOTA,這兩個點就有,有些店家若有退稅的話,他會在收銀台附近貼一張「TAX FREE」的標籤,說duty free也行得通。只要有這個標誌的店家,買完東西的金額都有退稅!

作者: BeeCasual    時間: 2012-12-11 12:27 PM

非常詳盡的旅程表,計畫周詳,很佩服大哥的用心。 我剛從首爾五日遊回來。看了大哥的行程,好想立刻起程再去一次。
作者: dusty01    時間: 2012-12-12 12:27 AM

BeeCasual 發表於 2012-12-11 12:27 PM
非常詳盡的旅程表,計畫周詳,很佩服大哥的用心。 我剛從首爾五日遊回來。看了大哥的行程,好想立刻起程再 ...

幫到大家就好了,別客氣啊
作者: teddyblue    時間: 2013-1-6 12:53 AM

作者: tina00122    時間: 2013-1-7 01:15 PM

dusty01 發表於 2012-11-4 12:14 AM
http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto

哇!!!!!好詳細的資料歐)))這寒假要去韓國~~~
作者: dusty01    時間: 2013-1-11 03:17 AM

謝謝你們觀看啊
作者: xpaxxpax    時間: 2013-1-12 08:46 AM

作者: koyuki819    時間: 2013-1-12 05:47 PM

作者: mfmfmf0722    時間: 2013-1-12 11:22 PM

作者: dusty01    時間: 2013-1-15 03:30 AM

koyuki819 發表於 2013-1-12 05:47 PM
謝謝樓主的詳細分享~
相信好多人去韓國都會大入貨~
我自己每次去韓國都會失心瘋...

我都可能計劃五月再去多次
作者: dusty01    時間: 2013-1-15 03:31 AM

mfmfmf0722 發表於 2013-1-12 11:22 PM
到韓國大約要多少錢阿,也好想韓國喔

唔計自已買野,大約用了五千幾一個人
作者: chubb05    時間: 2013-2-12 01:11 PM

IT IS REALLY USEFUL INFORMATION , THANKS FOR YOUR SHAREE.
作者: jeffgk2010    時間: 2013-2-13 06:14 PM

作者: dusty01    時間: 2013-2-16 01:47 PM

jeffgk2010 發表於 2013-2-13 06:14 PM
可惜台灣用不上 感謝整理

什麼台灣用不上?優惠卷可下載用的。
作者: dusty01    時間: 2013-2-16 01:48 PM

chubb05 發表於 2013-2-12 01:11 PM
IT IS REALLY USEFUL INFORMATION , THANKS FOR YOUR SHAREE.

謝謝你觀看啊
作者: carrot2002    時間: 2013-2-16 04:36 PM

寫的不錯欸,滿值得拿來參考看看的
作者: Queenie0112    時間: 2013-2-16 05:11 PM

作者: 吹雪田    時間: 2013-2-17 02:58 AM

看后感悟了點,收下了

修真老師生活錄
神醫聖手

作者: dusty01    時間: 2013-2-18 01:08 AM

carrot2002 發表於 2013-2-16 04:36 PM

你看得明就好了
作者: dusty01    時間: 2013-2-18 01:08 AM

carrot2002 發表於 2013-2-16 04:36 PM

你看得明就好了
作者: dusty01    時間: 2013-2-18 01:09 AM

Queenie0112 發表於 2013-2-16 05:11 PM
看了好想去哦...下次出國就來安排吧

我覺得冬天去較好,長腳蟹亦較平的。

作者: dusty01    時間: 2013-2-18 01:10 AM

吹雪田 發表於 2013-2-17 02:58 AM
看后感悟了點,收下了

謝謝你的觀看啊
作者: Queenie0112    時間: 2013-2-18 02:22 PM

作者: dusty01    時間: 2013-2-19 01:17 AM

Queenie0112 發表於 2013-2-18 02:22 PM
可是冬天不是超級冷嗎??

我應該說秋天去才對,那時候的蟹最多最平最肥美的,冬天也貴的。
作者: Queenie0112    時間: 2013-2-19 09:42 AM

作者: dusty01    時間: 2013-2-20 01:11 AM

Queenie0112 發表於 2013-2-19 09:42 AM
請問應該幾月份去呢??超想去韓國買東西及吃東西的..

我覺得三月尾去就看櫻花,十月尾去就看紅葉和海鮮,所以看你個人選擇,我覺得自已去的月份非常好。
作者: Queenie0112    時間: 2013-2-20 11:10 AM

作者: dusty01    時間: 2013-2-21 02:38 AM

Queenie0112 發表於 2013-2-20 11:10 AM
請問十月去會不會很冷呢??有一年2月份在韓國轉機住了一天,真的超級冷,風吹在臉上是會刺痛的那種冷..整個 ...

十月去不會很冷的,還算舒服的,2月份的韓國一定冷啦,有一年我新年去的,真的凍死喇!,十月我沒有見到有士多啤梨賣啊。
作者: h94sul3k    時間: 2013-2-21 07:09 PM

作者: dusty01    時間: 2013-2-22 12:49 AM

h94sul3k 發表於 2013-2-21 07:09 PM
陳玉華奶奶一隻雞很好吃耶!!!!
好想吃喔!!

這雞真的不錯,雖然用料簡單,但就是回味
作者: revy0227    時間: 2013-2-22 11:23 AM

要自已帶ice cream,飛機餐沒包括?
作者: dusty01    時間: 2013-2-22 12:56 PM

revy0227 發表於 2013-2-22 11:23 AM
要自已帶ice cream,飛機餐沒包括?

飛機餐當然有的,這些雪糕係朋友特別帶來送俾我們食的!
作者: cpscar    時間: 2015-5-24 07:31 PM

作者: marrk07    時間: 2015-8-22 06:01 PM

好多實用的資訊啊,好寶貴啊~
作者: fuckingeyn    時間: 2018-9-17 08:07 AM

韓國的秋天雖然稍有涼意 但是遊玩起來很舒服 夏天走路滿身是汗的 天氣涼一點 走整天也不會出太多汗
作者: ray1880    時間: 2019-1-21 08:41 AM

作者: jack6666    時間: 2019-1-22 11:10 AM

感謝分享,去了很多國家就是沒過韓國,感謝分享自助資訊^^
作者: rayrayer2012    時間: 2019-3-23 05:53 AM

作者: leewing2003    時間: 2019-3-23 12:20 PM

作者: ming3485    時間: 2019-3-23 11:31 PM

整理的真的很好,
一定要來參考看看
下次去一定會用到,
謝謝分享
作者: andyshen    時間: 2019-4-3 08:10 PM

dusty01 發表於 2012-11-4 12:14 AM
http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto

過2天,利用清明連假,要去韓國首爾賞櫻,首爾地圖很適用,只是不知是有更新過了。
作者: raytom123    時間: 2019-7-11 03:43 PM

作者: leewing2003    時間: 2019-7-12 05:29 PM

作者: jimrs5320    時間: 2019-7-13 01:19 AM

版主很用心 裡面也有詳細內容 感謝

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www19.eyny.com/) Powered by Discuz!